header image
Home arrow Fam. Stomphorst
Familie Stomphorst

Sinds 2000 ben ik op onderzoek uitgegaan naar de oorsprong van mijn familie. Waar liggen de roots, wie waren zij en wat deden zij ? dat waren de vragen waarop ik antwoorden zocht.

Door archiefonderzoek, en met behulp van andere familieleden kwam ik terecht in  Wekerom. Aan de Willinckhuizersteeg bevindt zich een boerderij op die plek waar het allemaal begonnen is. Deze plek, tussen de Westenenk en Harskamp  staat ook aangegeven op de kaart van de provincie gelderland gemeente Ede, in een uitgave van van Hugo Suringar te Leeuwarden uit 1869 ( zie foto's). Op dit landgoed werkte Hendrik Woutersen, geboren in 1702, getrouwd met  Hendrika Jacobs Nieuwenhuis. Zowel  Hendrik en zijn kinderen hebben na 1811 de naam Stomphorst als geslachtsnaam aangenomen.   

In oude aktes  komt veelvuldig de naam  “van de Stomphorst” voor. Dit wijst op bewoners die of woonden of hier werkten.  “Stomp” wijst op de vorm van de boerderij en “Horst” op een bebouwing op een hoogte of heuvel. Dit was ook het geval in het gezin van Jan Hendrikszn, gehuwd met Aartje Borren. Zij en 7 van hun kinderen kregen de naam Stomphorst. Alleen het 5e kind Bor Janszn, gehuwd met Martje Aartszen, liet zich al voor 1811 “Borren" noemen en heeft deze naam als geslachtsnaam aangenomen.
De familie is vanuit Wekerom verspreid over diverse plaatsen op de veluwe en later ook richting het Gooi. 

In de parenteel wordt het nageslacht van  Jan Jacobs uit Harskemp ( Otterlo ) beschreven vanaf circa 1650